Omgeving & Activiteiten

Nationiaal park De Utrechtse Heuvelrug

Door de stuwwallen die als heuvels over tientallen kilometers lengte in het verder vlakke land opdoemen. Machtige silhouetten uit de voorlaatste ijstijd die niet lijken te passen in het landschap maar tegelijkertijd al duizenden jaren een toevluchtsoord vormen voor tal van dieren. Genoeg mogelijkheden voor een uitgebreide picknick of een mooie tocht per fiets of te voet.

Je hebt prachtige gebieden in de omgeving, zoals Den Treek en Soesterduienen. Allemaal grote en oude parken. 

Het Henschotermeer

Het Henschotermeer is een prachtige plek in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het is bijna on-Nederlands mooi. Het gebied wordt beheerd, met als grote voordeel dat het schoon is, er zijn toiletten en er is horeca. Tussen 31 maart en 30 september betaal je een kleine bedrag voor entree. Klik hier voor meer info voor de tarieven. Er is met mooi weer een foodtruck met heerlijke ijsjes en in het Oude Strandhuis (check de socials voor openingstijden) kan je terecht voor een lekker hapje en een vers getapt biertje om jezelf mee te verwennen.

Het verharde voetpad rondom het meer heeft een lengte van bijna 2.500 meter waardoor het erg geschikt is voor hardlopers. Niet alleen op het terrein zelf maar ook rondom het Henschotermeer kun je diverse gemarkeerde wandel- en fietsroutes door het omliggende gebied volgen.

Helaas mogen honden niet mee naar binnen. Maar er is in de omgeving meer dan genoeg gelegenheid om wel met de hond (los) te lopen!

Dorpen en steden in de omgeving

Natuurlijk is de stad ook dichtbij, denk aan het centrum van Utrecht of Amersfoort met Loods 5 om de hoek. Of het pittoreske dorp Maarn, met het laatste nog intacte tuindorp van Nederland die op de nominatie op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het tuindorp is in 1921 gebouwd voor arbeiders die werkte voor de NS en ondanks de kleine huisjes, hadden ze enorme tuinen zodat ze zelf hun groenten konden verbouwen.

Met de prachtige binnenstad en de mooie dom is deze stad niet alleen maar een winkel walhalla. Vanuit het park makkelijk te bereiken met de trein (station Maarn ligt op fietsafstand van het park). Met de auto kunt u er uiteraard ook prima komen of ga slim naar Utrecht met de Park & Ride. Deze bruisende stad doet het hart sneller kloppen van mensen die van uitgaan en shoppen houden. De Neude is een bekende uitgaansplek, winkelen kun je door de hele stad of aan de Woonboulevard aan de zuidzijde van Utrecht. De vierde stad van het land heeft cultureel en historisch ook veel te bieden. Denk aan vele musea zoals het Spoorwegmuseum, het Dick Bruna Huis, de Domtoren natuurlijk en het historische centrum met zijn unieke werven. In totaal heeft Utrecht ruim 1400 Rijksmonumenten, na Amsterdam en Maastricht het hoogste aantal van Nederland.

Amersfoort

Amersfoort met zijn Middeleeuwse centrum met grachten, de zogeheten muurhuizen bij de eeuwenoude stadsmuur en de blikvanger Onze-Lieve-Vrouwetoren. Daarnaast heef Amersfoort ook een uitgebreid winkel- en horecabestand.

Aan de zuidkant van Amersfoort, dus dicht bij het huisje, is ook een ontzettend leuke natuurspeeltuin en kinderboerderij met hele lieve geitjes

Fietsen en wandelen

Er zijn heel veel verschillende fietstochten en/of wandelroutes rondom Maarn en De Utrechtse Heuvelrug te ontdekken. Laat je inspireren, kies de leukste uit en ga het samen de natuur in en beleef het! Verken en ontdek De Utrechtse Heuvelrug door middel van verschillende routes. En geniet onderweg van de mooiste vergezichten onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers! 

Heb je de fiets niet mee? Je kunt fietsen reserveren bij de fietsverhuur op vakantiepark De Utrechtse Heuvelrug.

 

Happen en stappen

Vanaf Boerderij de Weistaar vind je 12 routes vanaf 5 km tot 60 km om te fietsen of te wandelen. Neem een lunchbox mee voor 7,95 per persoon. Onderweg zijn voldoende bankjes om op prachtige plekken van je lunch te genieten. 

Mountainbiken

De Utrechtse Heuvelrug, met zijn smalle bospaden, venijnige afdalingen en uitdagende heuvels, is bij uitstek geschikt voor fanatieke fietsers zoals mountainbikers. Beginner of gevorderd, voor iedere mountainbiker is er een passende uitdaging in het Nationaal Park. Meer weten?

Wandelroute

Deze wandelroute is een aanrader: bekijk de route op Wandelnet. Let op: deze gaat over het Henschotermeer, van april t/m september betaal je hier entree. Het is wel een ontzettend mooi stuk. 

Kastelentochten

De vele kastelen zijn klaar om ontdekt te worden. Stap naar binnen bij een van de indrukwekkende kastelen of buitenplaatsen en waan jezelf direct een beroemde gast van een kasteel. 

Dierentuin

Dierenpark Amersfoort, op een kwartier rijden van EuroParcs Resort De Utrechtse Heuvelrug, is een aanrader voor jong en oud. Met zijn Siberische tijgers, witte tijgers, leeuwen, andere ‘grote katten’, de Japanse tuin, olifanten, beren en wat al niet meer: deze dierentuin telt ruim driehonderdduizend dieren!  Ook is er een heus Dinopark! Alternatief is op 25 minuten met de auto het Ouwehands Dierenpark in Rhenen, waar sinds 2017 twee reuzenpanda’s wonen. De zoo is verder bekend om zijn berenbos, een onderkomen van maar liefst twee hectare groot voor bruine beren.

Golven

Golfliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Golfclub Anderstein in het naburige Maarsbergen. Deze golfbaan telt maar liefst 27 holes, daarnaast maakt de directe omgeving van bos, heide, zandverstuivingen en grasland Golfclub Anderstein een mooie ervaring.

Met de kids

Er zijn volop leuke activiteiten met kinderen in de buurt. Hieronder vind je een selectie. 

Nijntje museum Utrecht

Het allerleukste museum voor kleuters en peuters; kruipen, zoeken, ruiken, dansen of luister naar de verhalen van Nijntje want spelenderwijs leer je zoveel meer. Plan een bezoek en ontdek jouw wereld samen met Nijntje en haar vriendjes!

Spoorwegmuseum Utrecht

Het Spoorwegmuseum is niet zomaar een museum. Het is een fascinerende plek waar je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. Met een levensecht station, een theater, spannende attracties en met wisselende tentoonstellingen en evenementen ben je altijd op het juiste spoor!

Piramide van Austerlitz

Deze locatie is alles in een. Bij het restaurant zit een enorme speeltuin. Dit is de grootste gratis speeltuin van Nederland. Ook kan je vanuit daar naar de Pyramide lopen, het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug. Tevens het startpunt voor mooie routes door het bos.

Kabouterpad voor kleuters en peuters

Je kan vaak een knapzak met opdrachten en een snackje erbij kopen en de routes zijn lekker kort (1 tot 2 km).

Sauna's in de omgeving

Even bijkomen van alle activiteiten? Ga voor de ultieme ontspanning bij Sauna de Heuvelrug of Thermen Soesterberg.

Tips bij regen

Balen als het regent, maar hierbij wat tips om toch wat leuks te doen tijdens dit toch soms Hollandse weer.